Kennismakings nieuwsbrief Architectenbureau Cladder

Architectenbureau Cladder bestaat 17 jaar. Tijd voor een kort historisch verhaal: het begon allemaal op zolder in mijn woonhuis. Ik had mij ingeschreven bij het architectenregister en begon mijn eigen bedrijf. Allemaal nog pril en spannend. Toen wekte ik nog bij een architectenbureau en hield mijn bureau in de avonduren. Na een paar jaar ben ik echt voor mij zelf begonnen. Een van mijn eerste opdrachten was een ontwerp voor twee woningen in Stompwijk. Het “moest” toen wel in “boerderijstijl”. Anders zou ik er geen vergunning voor krijgen. Wat boerderijstijl is werd niet aangegeven door de gemeente maar de opdrachtgever heeft mij wel een boek gegeven over boerderijen. Die vergunning is er echter wel gekomen met mijn ontwerp.

Twee ‘boerderijstijl’ woningen in Stompwijk.


In de jaren daarna volgden allerlei projecten waarvan een uitbouw aan de Nieuwkoopseweg in Pijnacker een hoogtepunt was. Een uitbouw over twee verdiepingen, begane grond en de eerste verdieping, en een kelder. De uitbouw vormt een vergroting van het hoofdvolume en is een verbindend element tussen de werkruimte, de keuken en de woonkamer. Omdat voor elkaar te krijgen zijn er doorbraken tussen de verschillende ruimten gerealiseerd. Naar aanleiding van de verbouwing is de hele woning gerenoveerd.

Vergroting van het hoofdvolume in Pijnacker.

Een ander hoogtepunt was de renovatie van de Bethelkapel aan de Thomas Schwenckestraat in Den Haag wat nu Buurt- en Kerkhuis Bethel heet. Bethel is een mooi voorbeeld van hoe een oud gebouw waar niet meer zo veel te beleven viel, verandert is in een gebouw waar het bruist van de activiteiten. Niet alleen op de zondag is er wat te doen maar juist op alle tussenliggende dagen zijn er mensen aanwezig die van alles ondernemen. Een mooi gebouw daagt mensen uit om te ondernemen, om activiteiten te ontplooien, om er alleen al naar toe te gaan, om er gewoon te zijn. Naast de originele kerk staat een woning, die is helemaal bij de kerk betrokken door doorbraken te maken zodat het ruimtelijk aan elkaar vast zit en door kleurgebruik van de kerk door te voeren in de woning. Zo is er een geheel gemaakt van de woning en het kerkgebouw.Buurt- en Kerkhuis Bethel.

In de volgende nieuwsbrief zal ik meer ingaan op projecten die ik gedaan heb en meer van mijzelf vertellen. Groet Frans Cladder.


Comments are closed.